Comunicat referitor la “dreptul de comunicare publică”

Pentru toți colegii mei, artiștii vizuali

Doresc să vă informez că societatea noastră (a artiștilor vizuali) de gestiune colectează drepturile de autor, conform Legii Drepturilor de Autor, iar sumele colectate sunt împărțite astfel:  85% revin autorului, iar 15% maximum  este comisionul societății.

În aceste zile punem în practică unul din drepturile existente în Legea Drepturilor de Autor, drepturi ce nu au fost puse în practică timp de aproape 25 de ani.

Țin să vă informez pe toți aceia care nu știți despre ce este vorba și sunteți dezinformați, că nu fac decât să vă apăr drepturile și să ajungă la dumneavoastră tot ceea ce vi se cuvine legal.

Am dat acest comunicat din dorința mea de a vă informa corect asupra unor discuții iscate cu ocazia implementării ,,dreptului de comunicare publică”, drept ce se cuvine autorului (creatorului) și care a stârnit confuzii și iritații în societatea noastră culturală.

Cu riscul de a mă repeta,  subliniez că toate aceste drepturi sunt făcute pentru a ajuta și proteja autorul în activitatea sa, față de o societate (lume) care uită uneori  să-și recompenseze artiștii, eludându-le drepturile. Toate aceste confuzii se întâmplă datorită faptului că multe poziții socio-profesionale ale actului cultural-administrativ sunt ocupate de persoane care nu-și cunosc îndatorirea de a se pune în acord cu legile statului român și cu normele europene ce guvernează aceste drepturi.

Cu alte cuvinte …,,vrem o țară ca afară, dar cu legi și practici de altădată!!!”

Cu drag,

Irina Florescu-Pictor

Președinte Visarta